Постинг
21.04.2018 09:16 -
„Пролетарско мезе” на Фаберже от 1905 г. за един милион долара
Автор: kolevn38
Категория: Политика
Прочетен: 837 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 21.04.2018 09:29
Прочетен: 837 Коментари: 0 Гласове:
3
Последна промяна: 21.04.2018 09:29
Фаберже е известен в цял свят като бижутерът, създал великолепните великденски яйца – произведения на изкуството. Но сега ще ви запознаем с Фаберже – авангардиста и автор на един твърде необичаен натюрморт с леки политически нюанси. Произведението на Карл Фаберже „Пролетарска закуска" е създадено през 1905 г. в ателието на майстора. То се крепи на пръв поглед върху една обикновена тухла и наистина реалистично пресъздава детайли от битието на руския градски работник от началото на миналия век. Върху тухлата в отблъскваща композиция са подредени – яйца на очи с кацнала върху тях муха, стъклена чаша с водка, риба, огризка от риба, недопушена цигара без филтър (папироса) и парче вестник. Вестникът в натюрморта на Фаберже е точно копие на "Ведомости на Санкт-Петербургското градоначалство" от 18 октомври 1905 година с историческия текст на манифеста „За усъвършенстване на държавния ред", подписан на 17 октомври от руския император Николай II. „Евтината" пролетарска закуска е изработена от най-скъпи материали. Тухлата е от яспис. Жълтъкът на яйцето е от кехлибар, а белтъкът е изографисан с бял емайл. Попчето е от сребро, а рибената огризка – от сребро и кварц. Сребърни са също и двете мухи, както и парчето вестник. Чашата с водка е от кристал. Музеят на Фаберже в Баден Баден е придобил това великолепие за 1,1 млн. долара преди няколко години. Така това произведение на изкуството вероятно се превръща в най-скъпата закуска в света, която не става за ядене. Създателят на музея Александър Иванов нарича този натюрморт „едно от най-интересните изделия на Фаберже." Според московския колекционер великият бижутер се е опитал да пресъздаде революционния дух на онова време по своеобразен начин.
Следващ постинг
Предишен постинг
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.