Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.12.2007 20:13 - Способността да избираш...
Автор: gabar4eto Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1785 Коментари: 6 Гласове:
0

Последна промяна: 21.12.2007 20:17


* * *

Минавайки през най-различни перипетии на живота, от една крайност в друга. От малкото към многото и обратно - осъзнах, че трябва да търся нещо което ми липсва. Започнах да чета митология, философия, психология. Също така се запознах с почти всички религии и учения като Бион, юдеизма, християнството и ислямът - религията която изповядвам. Прочетох трудове на известни индийски, арабски, еврейски, християнски учени живели в далечните времена. Но имали тази възможност и способност да  виждат и знаят  много за света.   Неща  които сега ние наричаме открития, а за тях  било необходимост.
Направи ми голямо впечатление, че ние загърбваме тази истина, че те са открити много преди нас и сега им придаваме модернизъм. А не виждаме, че това което им придаваме е упадък на нашите общества. Общества за които насилието е необходимост, необходимост която поражда друго насилие. Убийствата са нещо нормално и стават буквално пред очите ни.  Смятаме ги за еталон, и че това трябва да е така.  
Макар, че аз не съм този който ще  промени света, защото нямам  тази способност,  като пророците  - дошли на тази земя с една единствена цел, да ни покажат да се осъзнаем кои сме, за какво сме. Но въпреки тяхната помощ пагубата на отделни общества била неизбежна, именно поради тази причина - смятайки се за недосегаеми.
Това което искам да изтъкна е, че нито едно друго живо създание, което е на земята няма тази способност дадена ни от Бог,  способността да избираме между доброто и злото.
Ставайки сутрин да виждаме светлината и да осъзнаваме, че тя ни дава възможност да виждаме, да слушаме песните и напевите на птиците в ранната утрин, да се наслаждаваме на мига, че днес сме тук, че сме изживели още един път тази наслада, защото утре може би няма да имаме тази възможност.
Да дадем от нас това което се търси, а именно човещината, защото тя е дар за нас.
И затова мои приятели, познати и враговете ми, четейки тези редове задайте си въпроса и отговора на всичко това - колко е преходно?
Всеки един от нас си тръгва сам,без нищо, без скъпата кола, без атрибутите от благороден метал по него, без апартамента. А само с това, че е живял, че е имал способността да избира добро или зло.
И да успеем да освободим самите нас, душите ни - да си останем човеци. Да не забравяме, че притежаваме тази способност да избираме - добро или зло.



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. letisi - човек идеализира миналото...бяга от
21.12.2007 22:44
настоящето и се страхува от бъдещето...факт е че сме забравили да живеем да се смеем и плачем дори...заменили сме живота с игра на живот...както е казал Моцарт оставете ни да бъдем хора...
цитирай
2. yuliya2006 - Габи, ето за това те харесвам за т...
22.12.2007 15:31
Габи, ето за това те харесвам за търсенето на душата,не ограничено през своето его а през погледа на мъдроста на света,кодирана в свещенните книги и пророци.Онези който всяко общество гледа да завърти в своя полза и тълкува както му е удобно.Невероятен пост,това е пътя да търсиш в голямото море на познанието и да разбереш и своя мир, частица от него.
с обич ДЖУЛИЯ БЕЛ
цитирай
3. tera - Така е, всеки сам избира
22.12.2007 16:05
Но рядко се замисля за тези неща преди да му се случи нещо, което да го накара да се замисли.
Четох едно много хубаво интервю с Иван Балсамаджиев. Беше стигнал до доста дълбоки прозрения в тази насока след тежко заболяване, доколкото си спомням. И казваше, че му е било "изпратено" това премеждие, за да разбере по-добре себе си.

Весели празници! :)))
цитирай
4. gabar4eto - do vetrogon
24.12.2007 20:56
na men li az na men znam kakvo mi lipsva , tava sam go pisal obstoino i obob6titelno kakto ti kazva6 samata bezpristrastnost , no sega tq lipsva i to kak ni lipsva , a 6to se otnasq do materqlnoto , 6te citiram edin hadis ot Mohaed ne gledai tezi koito sa nad tebe a tezi koito sa pod tebe kakvo ozna4ava tova , zatoto tezi koito sa nad tebe te sa spe4elili vsi4ko tova po ne4esten na4in i ako gleda6 naistina mnogo kam tova te stane6 i ti kato tqh a tezi koito sa pod tebe te znaqt kakvo e i liubov i da obi4a6
цитирай
5. jesusbg - Много добре казано! :--)
25.12.2007 10:26
Докато вижтам, че има хора като теб, съм оптимист за бъдещето ни. Нека ние правим каквото е по силите ни и да "заразяваме" другите да дадат свмоя принос за по-добър свят.
P.S. Малко отклонение. Александър Македонски усеща, че ще умира, и помолил да бъде погребан с китките извън гроба. Като го попитали съветниците му защо така, той отговорил: "-За да видят хората, че нищо не отнасям на онзи свят"
цитирай
6. анонимен - mima
22.05.2009 13:31
Gabar4e,koy ti pishe materialite,batko,ne moje da sa tvoi,a i pravopisni greshki po edin chuval na izrechenie,rezil....
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gabar4eto
Категория: Поезия
Прочетен: 1791270
Постинги: 707
Коментари: 1465
Гласове: 33206
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930