Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.01.2018 10:51 - Мултивселена в мозъка ни? Учени откриват 11 различни измерения в човешкия мозък
Автор: zahariada Категория: Хоби   
Прочетен: 1095 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Мултивселена в мозъка ни? Учени откриват 11 различни измерения в човешкия мозък December 23, 2017

image

http://posledenvek.info/entries/universe/mltnvrs

„Открихме свят, който не сме си и представяли. Има десетки милиони от тези обекти дори в малка точица на мозъка, чак до седем измерения. В някои мрежи дори откриваме композиции до единадесет измерения”.

В нещо, което мнозина акламират като революционно откритие, научно изследване намира многоизмерни структури в човешкия мозък.

Много изследователи се съгласяват, че за човешкият мозък лесно може да се каже, че е най-сложната система във вселената и въпреки факта дали това е антропоморфно виждане на реалността, истината е, че неговите функция и мистерии продължават да изненадват учените.

А сега едно научно изследване налива още повече задълбочава мистерията около нашия мозък, след като експерти откриват нещо, което смятат за „11 различни измерения в човешкия мозък”.

Екип от учени, воден от Хенри Маркрам, открива че мозъкът работи в до 11 различни измерения, произвеждайки многоизмерни образувания, „които не сме си и представяли”.

Откритието може да звучи много объркващо за читателите, но ще се опитам да го опростя, доколкото е възможно.

Екипът от изследователи, които изучават мозъка в опит да репликират „работещ мозък”, използвали сложен математически модел, за да разбулят скритата архитектура на мозъка, която става явна, когато се обработва информация.

Това е известно като алгебрична топология и се описва като използване както на микроскоп, така и на телескоп, докато не изцедиш науката от нея, , както би казал Мат Деймън.

„Алгебричната топология е като телескоп и микроскоп едновременно. Тя може да се фокусира върху мрежи, за да намира скрити структури – дърветата в гората – и да вижда празни пространства – поляните – едновременно”, казва авторът на проучването Катрин Хес в изявление.

Екипът открива, че човешкият мозък образува групи от неврони, наричани клики.

Вътре в тези групи всеки неврон се свързва с всички останали и произвеждат геометричен обект; колкото по-голям е броят на невроните, толкова повече са измеренията.

Учените успяват да наблюдават до 11 измерения, които са наречени кухини.

Учените обясняват, че т.н. „кухини” са нещо като хиперизмерна дупка, която се появява, за да обработи информацията и след това изчезва.

Кухините се появяват, докато се обработва геометрията на информацията.

Визуализирайки това, един от изследователите, Ран Леви, описва наблюдаваното така:

 „Сякаш мозъкът отговаря на стимул, като построява, след това изтрива кула от многоизмерни блокове, започвайки с пръти (1D), после дъски (2D), после кубове (3D), а след това по-сложни геометрични фигури с 4D, 5D и т.н. Развитието на активността през мозъка напомня на многоизмерен пясъчен замък, който се материализира от пясъка и след това се разпада”, казва той.

Според Хенри Маркрам, директор на Проекта „Син мозък”, това би могло да обясни защо мозъкът е толкова труден за рабиране: математиката, която използваме, не може да открива многоизмерни структури.

 „Математиката, която обикновено се използва за изучаване на мрежите, не може да открива високоизмерните структури и пространства, които вече виждаме ясно”, казва той.

 „Открихме свят, който никога не сме си представяли. Има десетки милиони от тези обекти дори в малка точица на мозъка, чак до седем измерения. В някои мрежи откриваме композиции дори до единадесет измерения”.




Гласувай:
5



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39752176
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031